15x lekkere sla dressing
Hier vind je 15 heerlijke sla dressings die je makkelijk zelf kunt maken
Voor alle dressings geldt:
Dit is een basissaus voor een niet te grote schaal sla. Voeg zelf meer of minder van de ingrediënten toe. Alles is afhankelijk van je eigen smaak! Meng de ingrediënten in een schaaltje en roer goed door. Je dressing is nu klaar voor gebruik!
1. Heerlijke en eenvoudige zoet-zure dressing
Lekker voor gewone kropsla met bijvoorbeeld cherrytomaatjes en plakjes hardgekookt ei.
- 1 el azijn
- 3 el zonnebloemolie
- 1 el heel fijn gesneden ui of sjalotje
- snufje peper
- 1 tl mosterd
- ½ el honing of suiker (of meer naar smaak)
- 1 el mayonaise
2. Italiaanse dressing
Lekker door rucola met bijvoorbeeld kappertjes, zongedroogde tomaten (fijngesneden), bolletjes mozzarella, cherrytomaatjes, bosuitjes, olijven.
- 1 el balsamico-azijn
- 3 el olijfolie
- 2 el mosterd
- ½ el honing (of meer naar smaak)
- 2 tl oregano of Italiaanse kruiden
- 2 bosuitjes in smalle ringetjes
- snufje versgemalen peper
3. Dressing op basis van frambozenazijn
Smaakt heel goed bij eikenbladsla met bijvoorbeeld: blokjes oude kaas, walnoten, blokjes ham, bosuitjes, tomaatjes, blokjes appel, blokjes peer.
- 1 el frambozenazijn
- 1 el walnotenolie
- 2 el zonnebloemolie
- 2 tl mosterd
- ½ el honing
- snufje peper
4. Citroendressing
Kan over elke sla. Lekker met wat zoets in de sla zoals bijvoorbeeld plakjes banaan, mango, aardbeien.
- 1 el citroensap (vers geperst)
- 3 el olijfolie
- versgemalen peper
5. Basilicumdressing met pijnboompitten
Lekker door rucola of gemengde sla met rucola. In de sla kun je doen: aardbeien, blokjes feta, cherrytomaatjes, stukjes zongedroogde tomaten, reepjes paprika.
- 1 el balsamicoazijn
- 3 el olijfolie
- 1 el verse basilicum, fijngehakt
- 1 el geroosterde pijnboompitten
- versgemalen peper
6. Mosterddressing
Lekker met bijvoorbeeld Romeinse sla, gebakken spekreepjes, licht gebakken uisnippers, gehakte knoflook, blokjes jonge kaas, plakjes rijpe peer, plakjes gebakken champignons, reepjes rauwe ham.
- 1 el rode wijnazijn
- 3 el olijfolie
- 1 el mosterd
- 2 stengels bosui, fijn gesnipperd
- versgemalen peper
7. Dressing van limoensap en koriander
Lekker door een stevige slasoort met bijvoorbeeld reepjes gerookte kipfilet, blokjes gebakken kipfilet, gebakken grote garnalen, reepjes mango, plakjes banaan.
- 1 el limoensap
- 1 el witte wijnazijn
- 4 el olijfolie
- 1 el fijn gehakte koriander
8. Yoghurtdressing
Heerlijk over een komkommersalade, maar ook door stevige sla met komkommerblokjes en reepjes paprika.
- 100 ml yoghurt
- 1½ el witte wijnazijn
- 1 el verse munt, fijngehakt
- 1 el verse peterselie, fijngehakt
- versgemalen zwarte peper
9. Blauwe-kaasdressing
Heerlijk over een stevige slasoort met plakjes rijpe peer, plakjes gebakken champignons, reepjes gebakken kipfilet of reepjes gerookte kipfilet, gebakken spekreepjes.
- 50 gr blauwe kaas, verkruimeld (bijv. Roquefort)
- 1 teentje knoflook, geperst
- 100 ml zure room
- 1 el witte wijnazijn
- 1 el verse peterselie, fijngehakt
- versgemalen zwarte peper
10. Honing-mosterddressing
Lekker door alle sla en alle ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan reepjes gekookte ham, kaasblokjes, spekreepjes, partjes ei, radijsjes.
- 1 el citroensap of witte wijnazijn
- 4 el olijfolie
- 1 el mosterd
- 1 el honing
- versgemalen peper
11. Pestodressing
Heerlijk over een tomatensalade met gesnipperde bosuitjes, blaadjes basilicum, blokjes mozzarella, geroosterde pijnboompitten of walnoten, olijven.
- 1 el witte wijnazijn
- ½ el groene pesto
- 3 el olijfolie
- ½ el honing
- versgemalen peper
12. Oosterse dressing
Lekker over een salade met witte kool. Ook lekker over eikenbladsla met mango, plakjes perzik, plakjes banaan.
- 1 el mosterd
- 1 el sojasaus
- 1 el balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- 1 el sesamolie
- versgemalen peper
- paar druppels tabasco
13. Nog een Oosterse dressing
Lekker over romeinse sla of frisée sla met plakjes banaan, partjes sinaasappel of mandarijn, plakjes perzik, partjes ei, hamreepjes, garnalen en een eetlepel geroosterde gemalen kokos.
- 1 el citroensap
- ½ rode Spaanse peper (schoongemaakt, zaadlijsten en pitjes verwijderd, in hele kleine stukjes gesneden)
- 1 el gembersiroop
- 1 el mango chutney
- 2 el sesamolie
- 2 stengels bosui (schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden)
14. Lauwwarme spekdressing
Lekker over veldsla met partjes tomaat
- 3 el olijfolie
- 50 gr magere spekreepjes, uitgebakken
- 1 kleine ui of sjalotje
- 1½ el witte azijn
- 1 el honing of wat suiker
- versgemalen peper
15. Portdressing
Lekker over gemengde sla met bijvoorbeeld blokjes stilton, blokjes gorgonzola, geroosterde walnoten.
- 1 el rode wijnazijn
- 2 el rode port
- ½ el mosterd
- 2 el olijfolie
- 2 el walnootolie
Bron: www.smulweb.nl
door Marcus
in de categorie Bijgerecht